SUSU UNTA MINUMAN SUNNAH
UNTUK ANDA SEISI SEKELUARGA
Tahukah Anda!!!!!
Bahawa Susu unta mengandungi kandungan lemak yang paling rendah iaitu 2.9% berbanding 7.6% dalam susu kerbau, 5.5% dalam susu biri-biri, 4.5% dalam susu lembu dan 3.8% dalam susu kambing biasa. oleh itu, risiko peningkatan kolesterol dengan meminum susu unta lebih rendah daripada susu-susu yang lain.
Khasiat Susu Unta D’Arisha Qaira
- Mengurangkan Kandungan Gula Dalam Badan
- Baik Untuk Sistem Penghadaman Kita
- Boleh Mengelakkan Masalah Hati
- Ikhtiar bagi rawatan penyakit Asma
- Ikhtiar bagi rawatan Sesak Nafas
- Menguatkan Gigi Dan Gusi
- Kaya Dengan Mineral, Potasium, Protien dan Kalsium
- Paling pantas diproses dan diserap, sekaligus memberikan tenaga segera
- Penguat Memori
Kandungan Susu Unta D’Arisha Qaira
Ekstrak Susu Unta
Krimer Tanpa Tenusu
Ekstrak Buah Tin
Ekstrak Buah Delima
Ekstrak Buah Strawberi
Ekstrak Badam
Ekstrak Kismis
Ekstrak Kurma
Ekstrak Za’Faran
Habbatus Sauda
1. Khasiat Susu Unta
Ilmuwan terkemuka dan peneliti dari berbagai negara telah membuktikan bahwa susu unta memiliki banyak manfaat kesehatan.
Peternakan unta secara luas dilakukan di daerah kering dan gersang seperti Arab Saudi, UEA, Kenya, dll.
Di tempat ini, Anda bisa menemukan susu unta dan turunannya yang dijual di toko-toko dan supermarket.
Komposisi Susu Unta
Komposisi susu unta hampir mirip dengan ASI. Susu unta merupakan suplemen makanan yang sempurna untuk anak-anak dan orang dewasa.
Vitamin utama dalam susu unta meliputi vitamin A, B dan B2. Susu ini juga mengandung mineral penting seperti potasium, seng, mangan, tembaga, magnesium, natrium, dan besi.
Kehadiran natrium membuat susu unta terasa sedikit asin. Bila dibandingkan dengan susu sapi, kandungan laktosa dan lemak susu unta jauh lebih rendah, sedangkan kandungan vitamin C dan zat besi masing-masing 3 kali dan 10 kali lebih banyak daripada susu sapi.
Nutrisi lain dalam susu unta meliputi asam lemak tak jenuh ganda, asam linoleat, dan asam volatile.
Susu unta juga mengandung unsur antimikroba tertentu yang bermanfaat bagi tubuh.
Berikut merupakan manfaat kesehatan susu unta.
1. Manfaat Kesehatan Umum
Beragam elemen gizi yang ada di susu unta mampu meningkatkan kesehatan secara umum dan kekebalan tubuh.
Nutrisi dalam susu unta memperkuat tulang dan karena itu disarankan untuk orang yang menderita kekurangan kalsium dan gangguan tulang seperti osteoporosis
2. Khasiat KURMA (PHOENIX DACTYLIFERA)
Kurma ialah sejenis buah yang kaya dengan zat besi, kalsium, fosforus, sodium, potasium, vitamin A dan C dan juga niasin. Ia mempunyai khasiat serta nilai yang tinggi dalam dunia perubatan tradisional. Dari segi saintifik, kurma amat berkesan bagi mengubati gangguan usus yang kronik, di mana ketidakserasian dengan gluten menghalang penyerapan zat-zat makanan secara sempurna.
Kurma mengandungi sejenis bahan protein serta garam galian yang menghentikan tindak balas luar biasa yang dicetuskan oleh gluten di dalam usus kecil. Tindakbalas itu jika dibiarkan boleh membawa kepada pengeluaran sel darah putih secara berlebihan. Selain daripada gangguan usus, kurma berkesan untuk mengatasi masalah sembelit.
Kurma juga merupakan penawar yang mujarab bagi mengatasi masalah insomnia. Bagi mereka yang mengalami masalah batuk, kurma sesuai untuk diamalkan kerana kandungan gula dalam buah kurma bertindak menghilangkan gatal-gatal dalam kerongkong sekaligus menghilangkan batuk.
Kurma adalah tumbuhan yang mempunyai pelbagai khasiat dan kegunaan kerana ianya telah disebut sebanyak 21 kali di dalam Al-Quran. Mengikut pendapat pakar perubatan, kurma kaya dengan unsur zat besi dan kalsium yang sesuai untuk wanita, sama ada semasa hamil dan selepas bersalin. Hal ini bersesuaian dengan firman Allah SWT:
"Dan goyanglah pangkal pohon kurma itu ke arahmu, nescaya (pohon) itu akan menggugurkan buah kurma yang masak kepadamu." (Surah Maryam: 25)
Ayat ini menyarankan kepada ibu Nabi Isa AS iaitu Maryam binti Imran supaya memakan buah kurma ketika beliau sedang sarat mengandung.
Rasulullah SAW juga pernah bersabda: "Beri makan buah tamar kepada isteri-isteri kamu yang hamil dan barang siapa yang memakan buah tamar tersebut semasa hamilnya, maka anak yang akan lahir itu akan menjadi seorang anak yang penyabar dan bersopan-santun, kerana makanan Siti Maryam ketika melahirkan Nabi Isa AS adalah buah tamar.”
Rasulullah SAW juga pernah bersabda: "Rumah yang tidak ada kurma di dalamnya, akan menyebabkan penghuninya kurang sihat.”
Selain itu terdapat kajian yang menunjukkan kurma dapat menolong mencengkam rahim sewaktu proses kelahiran, memperkukuhkan lagi urat-urat rahim pada bulan-bulan terakhir kehamilan dan membantu memudahkan proses kelahiran bayi. Kurma juga dapat mengurangkan tumpah darah, menguatkan organ rahim selain berkesan meredakan tekanan darah tinggi.
Kurma juga membantu mencegah sembelit, lemah otot, sengal-sengal badan, lesu dan barah usus besar, merangsangkan selera makan, menguatkan ingatan serta menambahkan tenaga seksual. Ia juga membantu memanaskan badan, mencergaskan otak dan tubuh badan serta mencergaskan minda dan membantu tumbesaran kanak-kanak. Ia juga berupaya melicinkan perjalanan darah dan menghindari dari penyakit barah, merawat buah pinggang dan mencuci hati.
Kurma ialah sejenis buah yang kaya dengan zat besi, kalsium, fosforus, sodium, potasium, vitamin A dan C dan juga niasin. Ia mempunyai khasiat serta nilai yang tinggi dalam dunia perubatan tradisional. Dari segi saintifik, kurma amat berkesan bagi mengubati gangguan usus yang kronik, di mana ketidakserasian dengan gluten menghalang penyerapan zat-zat makanan secara sempurna.
Kurma mengandungi sejenis bahan protein serta garam galian yang menghentikan tindak balas luar biasa yang dicetuskan oleh gluten di dalam usus kecil. Tindakbalas itu jika dibiarkan boleh membawa kepada pengeluaran sel darah putih secara berlebihan. Selain daripada gangguan usus, kurma berkesan untuk mengatasi masalah sembelit.
Kurma juga merupakan penawar yang mujarab bagi mengatasi masalah insomnia. Bagi mereka yang mengalami masalah batuk, kurma sesuai untuk diamalkan kerana kandungan gula dalam buah kurma bertindak menghilangkan gatal-gatal dalam kerongkong sekaligus menghilangkan batuk.
Kurma adalah tumbuhan yang mempunyai pelbagai khasiat dan kegunaan kerana ianya telah disebut sebanyak 21 kali di dalam Al-Quran. Mengikut pendapat pakar perubatan, kurma kaya dengan unsur zat besi dan kalsium yang sesuai untuk wanita, sama ada semasa hamil dan selepas bersalin. Hal ini bersesuaian dengan firman Allah SWT:
"Dan goyanglah pangkal pohon kurma itu ke arahmu, nescaya (pohon) itu akan menggugurkan buah kurma yang masak kepadamu." (Surah Maryam: 25)
Ayat ini menyarankan kepada ibu Nabi Isa AS iaitu Maryam binti Imran supaya memakan buah kurma ketika beliau sedang sarat mengandung.
Rasulullah SAW juga pernah bersabda: "Beri makan buah tamar kepada isteri-isteri kamu yang hamil dan barang siapa yang memakan buah tamar tersebut semasa hamilnya, maka anak yang akan lahir itu akan menjadi seorang anak yang penyabar dan bersopan-santun, kerana makanan Siti Maryam ketika melahirkan Nabi Isa AS adalah buah tamar.”
Rasulullah SAW juga pernah bersabda: "Rumah yang tidak ada kurma di dalamnya, akan menyebabkan penghuninya kurang sihat.”
Selain itu terdapat kajian yang menunjukkan kurma dapat menolong mencengkam rahim sewaktu proses kelahiran, memperkukuhkan lagi urat-urat rahim pada bulan-bulan terakhir kehamilan dan membantu memudahkan proses kelahiran bayi. Kurma juga dapat mengurangkan tumpah darah, menguatkan organ rahim selain berkesan meredakan tekanan darah tinggi.
Kurma juga membantu mencegah sembelit, lemah otot, sengal-sengal badan, lesu dan barah usus besar, merangsangkan selera makan, menguatkan ingatan serta menambahkan tenaga seksual. Ia juga membantu memanaskan badan, mencergaskan otak dan tubuh badan serta mencergaskan minda dan membantu tumbesaran kanak-kanak. Ia juga berupaya melicinkan perjalanan darah dan menghindari dari penyakit barah, merawat buah pinggang dan mencuci hati.
3. Khasiat HABBATUS SAUDA’ (NIGELLA SATIVA)
Habbatus Sauda’ (Nigella Sativa) atau Jintan Hitam ialah sejenis tumbuhan yang banyak didapati di kawasan Mediterranean dan di kawasan yang beriklim gurun. Ianya digunakan secara tradisional untuk beberapa keadaan seperti untuk menghasilkan kulit muka yang cerah, membantu merawat batuk dan asma, kencing manis, selsema, keguguran rambut, tekanan darah tinggi, masalah untuk tidur, sakit-sakit otot dan sendi, rasa loya dan muntah, mengurangkan kolesterol, merawat batu karang dan sebagainya.
Nabi Muhammad SAW pernah bersabda: ”Gunakanlah Habbatus Sauda’ kerana di dalamnya terdapat sejenis ubat dari segala jenis macam penyakit kecuali As-Sam (maut).” (Hadis Riwayat Bukhari & Muslim)
Dalam kitab Al-Tibb An-Nabawi (Pengubatan Cara Nabi) yang ditulis Ibnu Qayyim Al-Jauziyyah, Habbatus Sauda’ dikenali juga sebagai ‘Al-Habbah Al-Barokah’. Dalam kitab tersebut disebutkan bahawa Habbatus Sauda’ dapat mengubati 50 macam penyakit tanpa kesan sampingan. Ibnu Qayyim menyatakan Habbatus Sauda’ berupaya memulihkan penyakit-penyakit seperti batuk, bronchitis, masalah perut, kecacingan, masalah kulit seperti jerawat, sakit senggugut dan haid, menambah susu badan, menambah pengaliran air liur dan sebagainya. Terdapat juga kajian yang mendapati Habbatus Sauda’ mempertingkatkan system imunisasi badan terhadap penyakit.
Kajian juga mendapati bahawa Habbatus Sauda’ berupaya menghalang pembentukan sel-sel tumor. Oleh itu, ia baik untuk digunakan untuk membantu menghalang penyakit kanser. Habbatus Sauda’ juga didapati berupaya mengawal bakteria seperti E.Coli, dan V.Cholera. Ini bermakna Habbatus Sauda’ juga baik untuk mereka yang menghidapi beberapa jenis penyakit seperti cirit-birit dan masalah-masalah perut yang lain.
Kajian terbaru pula yang telah disiarkan di dalam sebuah majalah perubatan di negara China, bahawa Jintan Hitam (Habbatus Sauda) boleh membantu mencegah jangkitan H1N1 dengan meminum air suam yang telah direndamkan bijian hitam tersebut. Ini adalah kerana ia mengandungi nilai nutrisi yang tinggi bagi meningkatkan sistem imuniti tubuh manusia untuk melawan sebarang jangkitan virus termasuk H1N1.
Di Timur Tengah, minyak ini telah digunakan secara turun temurun sebagai ubat untuk segala jenis penyakit alergi, radang, gangguan menstruasi, tekanan moral, dan depresi,. Malah ia juga berupaya merawat bronkitis, asma,dan neurodermatitis serta pencernaan, dsb.
Habbatus Sauda’ (Nigella Sativa) atau Jintan Hitam ialah sejenis tumbuhan yang banyak didapati di kawasan Mediterranean dan di kawasan yang beriklim gurun. Ianya digunakan secara tradisional untuk beberapa keadaan seperti untuk menghasilkan kulit muka yang cerah, membantu merawat batuk dan asma, kencing manis, selsema, keguguran rambut, tekanan darah tinggi, masalah untuk tidur, sakit-sakit otot dan sendi, rasa loya dan muntah, mengurangkan kolesterol, merawat batu karang dan sebagainya.
Nabi Muhammad SAW pernah bersabda: ”Gunakanlah Habbatus Sauda’ kerana di dalamnya terdapat sejenis ubat dari segala jenis macam penyakit kecuali As-Sam (maut).” (Hadis Riwayat Bukhari & Muslim)
Dalam kitab Al-Tibb An-Nabawi (Pengubatan Cara Nabi) yang ditulis Ibnu Qayyim Al-Jauziyyah, Habbatus Sauda’ dikenali juga sebagai ‘Al-Habbah Al-Barokah’. Dalam kitab tersebut disebutkan bahawa Habbatus Sauda’ dapat mengubati 50 macam penyakit tanpa kesan sampingan. Ibnu Qayyim menyatakan Habbatus Sauda’ berupaya memulihkan penyakit-penyakit seperti batuk, bronchitis, masalah perut, kecacingan, masalah kulit seperti jerawat, sakit senggugut dan haid, menambah susu badan, menambah pengaliran air liur dan sebagainya. Terdapat juga kajian yang mendapati Habbatus Sauda’ mempertingkatkan system imunisasi badan terhadap penyakit.
Kajian juga mendapati bahawa Habbatus Sauda’ berupaya menghalang pembentukan sel-sel tumor. Oleh itu, ia baik untuk digunakan untuk membantu menghalang penyakit kanser. Habbatus Sauda’ juga didapati berupaya mengawal bakteria seperti E.Coli, dan V.Cholera. Ini bermakna Habbatus Sauda’ juga baik untuk mereka yang menghidapi beberapa jenis penyakit seperti cirit-birit dan masalah-masalah perut yang lain.
Kajian terbaru pula yang telah disiarkan di dalam sebuah majalah perubatan di negara China, bahawa Jintan Hitam (Habbatus Sauda) boleh membantu mencegah jangkitan H1N1 dengan meminum air suam yang telah direndamkan bijian hitam tersebut. Ini adalah kerana ia mengandungi nilai nutrisi yang tinggi bagi meningkatkan sistem imuniti tubuh manusia untuk melawan sebarang jangkitan virus termasuk H1N1.
Di Timur Tengah, minyak ini telah digunakan secara turun temurun sebagai ubat untuk segala jenis penyakit alergi, radang, gangguan menstruasi, tekanan moral, dan depresi,. Malah ia juga berupaya merawat bronkitis, asma,dan neurodermatitis serta pencernaan, dsb.
4. Khasiat ZA’FARAN (CROCUS SATIVUS)
Za’faran atau nama saintifiknya ‘Crocus Sativus’ ialah sejenis bunga yang paling berharga dan mempunyai banyak khasiat dan amat terkenal di dalam bidang perubatan. Ia juga digunakan sebagai bahan campuran semulajadi dalam pelbagai jenis makanan dan minuman serta di dalam bidang kosmetik.
Za’faran atau Saffron adalah sejenis tumbuhan berbunga yang mana stigma bunga ini diambil dan dikeringkan. Dalam kitab-kitab perubatan Islam, terlalu banyak diperkatakan tentang khasiat Za’faran, begitu juga sudut perubatan moden Barat. Ia kaya dengan vitamin B1 & B2 (Riboflavin & Thiamin).
Antara khasiatnya ialah membantu menyempurnakan proses penghadaman, menguatkan ingatan, merawat anemia, mengawal tekanan darah & kolestrol, mengurangkan risiko serangan sakit jantung, mengurangkan keletihan, sembelit, bisa-bisa sendi, penenang diri & juga perangsang tenaga batin. Pengambilan secara tetap minuman ini pada setiap hari akan membolehkan tubuh membina daya ketahanan menghadapi pelbagai penyakit seperti lelah dan demam biasa.
Dalam kitab Tibbul Imama A'li, Saidina Ali (k.w) menyatakan: "Sesiapa yang mengambil sebahagian Za'faran tulen dan Su'dun satu bahagian dicampurkan dengan 'Asal (madu) diminum sebanyak dua misqal (dua sudu) pada setiap hari, maka dia dikagumi tentang ingatannya sehingga dituduh melakukan sihir."
Za’faran atau nama saintifiknya ‘Crocus Sativus’ ialah sejenis bunga yang paling berharga dan mempunyai banyak khasiat dan amat terkenal di dalam bidang perubatan. Ia juga digunakan sebagai bahan campuran semulajadi dalam pelbagai jenis makanan dan minuman serta di dalam bidang kosmetik.
Za’faran atau Saffron adalah sejenis tumbuhan berbunga yang mana stigma bunga ini diambil dan dikeringkan. Dalam kitab-kitab perubatan Islam, terlalu banyak diperkatakan tentang khasiat Za’faran, begitu juga sudut perubatan moden Barat. Ia kaya dengan vitamin B1 & B2 (Riboflavin & Thiamin).
Antara khasiatnya ialah membantu menyempurnakan proses penghadaman, menguatkan ingatan, merawat anemia, mengawal tekanan darah & kolestrol, mengurangkan risiko serangan sakit jantung, mengurangkan keletihan, sembelit, bisa-bisa sendi, penenang diri & juga perangsang tenaga batin. Pengambilan secara tetap minuman ini pada setiap hari akan membolehkan tubuh membina daya ketahanan menghadapi pelbagai penyakit seperti lelah dan demam biasa.
Dalam kitab Tibbul Imama A'li, Saidina Ali (k.w) menyatakan: "Sesiapa yang mengambil sebahagian Za'faran tulen dan Su'dun satu bahagian dicampurkan dengan 'Asal (madu) diminum sebanyak dua misqal (dua sudu) pada setiap hari, maka dia dikagumi tentang ingatannya sehingga dituduh melakukan sihir."
5. Khasiat MADU LEBAH
Madu lebah telah digunakan sejak berzaman dalam perubatan sama ada secara sendirian ataupun sebagai salah satu bahan dalam ramuan ubat tertentu. Allah SWT telah menyatakan di dalam Al-Quran bahawa madu adalah satu penawar bagi pelbagai jenis penyakit dan ia juga merupakan kesukaan Rasulullah SAW. FirmanNya:
"Dan Tuhanmu mengilhamkan kepada lebah: "Hendaklah engkau membuat sarangmu pada gunung-ganang dan pada pokok-pokok kayu, dan juga pada bangunan-bangunan yang didirikan oleh manusia. Kemudian makanlah dari segala buah-buahan serta turutlah jalan-jalan Tuhanmu yang telah dimudahkan (bagimu). Dari perut lebah itu keluar minuman (madu) yang macam-macam warnanya, di dalamnya mengandungi ubat yang menyembuhkan bagi manusia. Sungguh pada yang demikian itu, benar-benar terdapat tanda (kebesaran Allah) bagi orang-orang yang berfikir.” (Surah An-Nahl: 68~69)
Amalan pemakanan madu lebah secara berterusan adalah amat baik untuk kesihatan kerana ia memiliki pelbagai keistimewaan. Bagi pesakit kencing manis, kandungan gula fruktos yang terdapat dalam madu lebah mampu membakar bahan-bahan bergula yang berlebihan di dalam tubuh bagi menggantikan ketidakmampuan glukos melakukannya.
Madu lebah juga sesuai diamalkan oleh mereka yang mengalami penyakit limpa dan sebagai bahan yang paling baik untuk merawat luka-luka dan bengkak kulit. Pengambilan madu lebah juga mampu mengekalkan paras rupa seseorang (awet muda) sekiranya sentiasa diamalkan.
Khasiat madu lebah juga berupaya mengubati sakit perut, gastrik, resdung, sakit kepala, sakit pinggang, sakit sendi, alahan, asma, darah tinggi, menghilangkan kahak, serta menguatkan badan bagi golongan yang berumur.
Madu lebah telah digunakan sejak berzaman dalam perubatan sama ada secara sendirian ataupun sebagai salah satu bahan dalam ramuan ubat tertentu. Allah SWT telah menyatakan di dalam Al-Quran bahawa madu adalah satu penawar bagi pelbagai jenis penyakit dan ia juga merupakan kesukaan Rasulullah SAW. FirmanNya:
"Dan Tuhanmu mengilhamkan kepada lebah: "Hendaklah engkau membuat sarangmu pada gunung-ganang dan pada pokok-pokok kayu, dan juga pada bangunan-bangunan yang didirikan oleh manusia. Kemudian makanlah dari segala buah-buahan serta turutlah jalan-jalan Tuhanmu yang telah dimudahkan (bagimu). Dari perut lebah itu keluar minuman (madu) yang macam-macam warnanya, di dalamnya mengandungi ubat yang menyembuhkan bagi manusia. Sungguh pada yang demikian itu, benar-benar terdapat tanda (kebesaran Allah) bagi orang-orang yang berfikir.” (Surah An-Nahl: 68~69)
Amalan pemakanan madu lebah secara berterusan adalah amat baik untuk kesihatan kerana ia memiliki pelbagai keistimewaan. Bagi pesakit kencing manis, kandungan gula fruktos yang terdapat dalam madu lebah mampu membakar bahan-bahan bergula yang berlebihan di dalam tubuh bagi menggantikan ketidakmampuan glukos melakukannya.
Madu lebah juga sesuai diamalkan oleh mereka yang mengalami penyakit limpa dan sebagai bahan yang paling baik untuk merawat luka-luka dan bengkak kulit. Pengambilan madu lebah juga mampu mengekalkan paras rupa seseorang (awet muda) sekiranya sentiasa diamalkan.
Khasiat madu lebah juga berupaya mengubati sakit perut, gastrik, resdung, sakit kepala, sakit pinggang, sakit sendi, alahan, asma, darah tinggi, menghilangkan kahak, serta menguatkan badan bagi golongan yang berumur.
6. Khasiat Badam
· Kacang Badam mempunyai pelbagai khasiat yang tinggi dan mempunyai 20kali lebih protein daripada bijirin yang lain.
· Badam dapat mengurangkan paras kolestrol, merendahkan risiko darah tinggi, sakit jantung dan kencing manis.
· Kacang badam mempunyai kandungan folate yang tinggi. Folate adalah sangat penting bagi ibu mengandung untuk mengelakkan kecacatan pada bayi ketika hamil.
· Cegah osteoporosis
Badam dikatakan amat rendah dalam lemak tepu dan mengandungi zat-zat seperti kalsium dan magnesium yang amat baik untuk pembentukan tulang yang kuat. Ðikatakan kira-kira satu auns atau 20 hingga 25 biji badam mengandungi kalsium sama banyak dengan ½ cawan susu. Zat ini amat penting dalam mencegah osteoporosis. Kalsium yang ditemui dalam badam juga boleh merendahkan risiko kanser kolon dan tektum. Serat yang terdapat dalam badam juga dikatakan mampu membantu melindungi diri daripada kanser kolon.
Ia juga turut mengandungi vitamin E dan sebatian yang dikenali sebagai fitokimia yang dikatakan mampu membantu melindungi terhadap penyakit kardiovaskular, malahan kanser. Selain tidak ada kolesterol, anda juga boleh mendapat kira-kira 35% vitamin E dalam bentuk alpha-tocopherol, serta antioksidan yang memiliki kuantiti penentang kanser yang banyak. Contohnya, segenggam badam (35gm), dapat membekalkan 45% dari keperluan harian vitamin E dan Manganese. Badam juga mengandungi protein, magnesium, kalium, zinc, selenium, kuprum, phosphorus, biotin, riboflavin, niacin, besi serta antioksida lain yang tinggi.
Ði bahagian selaput biji badam sahaja terdapat sekurang-kurangnya 20 jenis flavonoids (antioksida) utama. Gandingan beraneka flavonoids dan vitamin E menjadikan badam suatu makanan yang amat berkhasiat sekali bagi memerangi berbagai masalah kesihatan.
Mengurangkan paras kolesterol, merendahkan risiko darah tinggi dan serangan jantung
Satu kajian yang telah dilakukan di A Loma Linda School of Public Health menujukkan mereka yang memakan kacang lima kali sehari memiliki pengurangan risiko mendapat serangan jantung sebanyak 50%.
Satu kajian yang dijalankan di University of Toronto ke atas 27 pesakit yang mempunyai paras kolesterol yang tinggi menunjukkan pengambilan purata 74gm (2 genggam) badam setiap hari selama sebulan telah berjaya menurunkan 9.4% daripada paras kolesterol di dalam badan mereka. Nisbah LÐL(kolesterol jahat)/HÐL(kolesterol baik) didapati menurun sebanyak 12%. Penurunan nisbah ini menunjukkan menurunnya risiko serangan jantung (cardiovascular).
Asid folik yang terdapat di dalam badam dipercayai dapat menurunkan paras homocystein, iaitu sejenis asid amino yang boleh menyebabkan saluran darah menjadi sempit, dengan itu juga mengurangkan risiko penyakit jantung dan darah tinggi. 34.5gm badam (segenggam) mengandungi 99mg magnesium (24.7% dari keperluan harian)serta 257mg kalium (potassium).
Magnesium berperanan melembutkan saluran darah dan dengan itu pengaliran darah, oksigen serta nutrient di dalam badan berjalan dengan elok. Kajian menunjukkan kekurangan magnesium bukan sahaja boleh menyebabkan serangan jantung, tetapi kekurangan magnesium selepas serangan jantung boleh menyebabkan kecederaan (radikal bebas) pada jantung.
Kalium adalah penting untuk sistem transmisi saraf dan otot. Ia amat penting di dalam mengawal tekanan darah serta perjalanan jantung. Pengawalan tekanan darah serta jantung menjadi lebih berkesan dengan badam kerana kandungan sodium yang rendah (hanya 0.3mg bagi setiap suku cawan badam).
Kurangkan risiko kanser serviks
Ðalam satu kajian klinikal yang dilakukan oleh Ðr Gene Spiller, menunjukkan bahawa badam yang ditambah dalam pemakanan mempunyai kesan selamat terhadap tahap kolesterol darah dan tidak ada kumpulan kajian itu mengalami penambahan berat badan dalam kajian tersebut.
Ada antara kekacang mengandungi rhizveritol, agen antiperadangan yang mampu merendahkan penyakit jantung. Lemak dalam kacang adalah lemak tidak tepu atau lemak baik dan tidak ada kolesterol dalam lemak-lemak ini.
Ðikatakan juga satu auns badam mengandungi kira-kira 12% protein yang diperlukan setiap hari. Bagi wanita mengandung, dikatakan badam adalah sumber terbaik asid folik yang amat diperlukan mereka. Asid folik dalam badam juga dikatakan mampu membantu mengurangkan risiko kanser serviks.
Badam menghalang obesiti
Ðalam satu kajian yang pernah disiarkan di dalam International Journal of Obesity and Related Metabolic Disorders, dilaporkan bahawa diet yang diperkaya dengan badam telah berjaya mengatasi masalah obesiti jauh lebih berkesan dibandingkan dengan diet berkalori rendah dari kabohidrat kompleks. Kajian tersebut melibatkan 65 orang dewasa obes. Mereka dibahagi kepada 2 kumpulan. Kedua-dua kumpulan dibekalkan dengan diet yang sama jumlah kalori serta proteinnya.
Kumpulan pertama diberi diet berkalori rendah terdiri dari karbohaidrat kompleks. Kumpulan kedua juga diberi diet berkalori rendah yang di perkayakan dengan badam (2 genggam sehari).
Selepas 6 bulan di dapati kumpulan yang dietnya diperkaya dengan badam mengatasi kumpulan berdiet karbohaidrat dengan 64% dalam pengurangan berat badan, 56% dalam lilitan pinggang, 50% dalam pengurangan lemak.
Cepatkan tahap intelektual
Asid lemak tak tepu mono yang terdapat dalam badam mampu membantu mengurangkan selera dan mencegah makan berlebihan. Kajian klinikal menunjukkan bahawa diet yang kaya dengan badam dan rendah dalam kalori amat baik untuk mereka yang obes atau mahu menurunkan berat badan. Ia bukan sahaja akan menyekat selera, tetapi badam juga akan memberi tenaga sekaligus membolehkan anda untuk bersenam dan lebih aktif.
Badam juga adalah sumber kebanyakan zat yang mampu membantu dalam pembentukan otak. Badam dikatakan mempercepatkan tahap intelektual tinggi dan amat dicadangkan sebagai makanan perlu untuk kanak-kanak sedang membesar. Ramai ibu memberi badam yang telah direndam dalam air kepada anak-anak mereka setiap pagi setiap hari.
Meredakan diabetes
Ðalam suatu kajian yang telah disiarkan di dalam The Journal of Nutrition, badam telah ditambah kepada diet sekumpulan pengidap diabetes tahap ke-2.
Keputusan ujian menunjukkan diet dengan badam telah menurunkan glycemic response dan insulin response. Kumpulan yang mengambil diet bersama badam ini telah menunjukkan penurunan kebergantungan kepada ubatan. Ini bermakna dengan mengambil badam, masalah diabetes dapat dikurangkan.
Membantu menghalang batu karang
Kajian dan pengumpulan data ke atas wanita selama 20 tahun oleh ‘Nurses’ Health Study’ menunjukkan wanita yang memakan sekurang-kurangnya 1oz (30gm) kekacang atau mentega kacang dalam seminggu mengalami penurunan 25% risiko batu karang.
Membantu menghalang osteoporosis
Badam juga dikatakan dapat membantu menghalang osteoporosis. 30gm badam (25-30 biji) mempunyai kandungan kalsium sama seperti terdapat dari 1/4 cawan susu. Kalsium amat berguna bagi menghalang osteoporosis. Tahukah anda diet kurang kalsium boleh mecetuskan risiko barah usus?
Mengurangkan risiko berbagai penyakit
Beberapa kajian juga menunjukkan bahawa beberapa jenis kekacang, terutamanya badam, dapat mengurangkan risiko barah, diabetes, nyanyok (Alzheimer’s disease) dan beberapa penyakit kronik yang lain.
Ðalam satu kajian yang telah disiarkan di dalam ‘American Journal of Clinical Nutrition’, dilaporkan bahawa badam berupaya menurunkan tahap kolesterol setanding dengan kesan dari penggunaan dadah ‘statin’. Kajian seterusnya pula mendedahkan bahawa badam setanding dengan dadah ‘statin’ dalam mengurangkan tahap protein ‘C-reactive’ yang merosakkan arteri.
Baik untuk kesihatan kulit
Selain dimakan, badam yang telah diekstrak minyaknya, dikatakan amat baik untuk kesihatan kulit. Ðikatakan juga minyak badam yang digosok pada kulit mampu memperbaiki kecerahan kulit, menambah wajah muda berseri dan mengurangkan lingkaran gelap.
Walaupun badam memiliki pelbagai khasiat dan zat, namun begitu penggunaannya perlulah mendapatkan nasihat pengamal perubatan terlebih dahulu bagi mengelakkan kemudaratan di kemudian hari kelak.
· Kacang Badam mempunyai pelbagai khasiat yang tinggi dan mempunyai 20kali lebih protein daripada bijirin yang lain.
· Badam dapat mengurangkan paras kolestrol, merendahkan risiko darah tinggi, sakit jantung dan kencing manis.
· Kacang badam mempunyai kandungan folate yang tinggi. Folate adalah sangat penting bagi ibu mengandung untuk mengelakkan kecacatan pada bayi ketika hamil.
· Cegah osteoporosis
Badam dikatakan amat rendah dalam lemak tepu dan mengandungi zat-zat seperti kalsium dan magnesium yang amat baik untuk pembentukan tulang yang kuat. Ðikatakan kira-kira satu auns atau 20 hingga 25 biji badam mengandungi kalsium sama banyak dengan ½ cawan susu. Zat ini amat penting dalam mencegah osteoporosis. Kalsium yang ditemui dalam badam juga boleh merendahkan risiko kanser kolon dan tektum. Serat yang terdapat dalam badam juga dikatakan mampu membantu melindungi diri daripada kanser kolon.
Ia juga turut mengandungi vitamin E dan sebatian yang dikenali sebagai fitokimia yang dikatakan mampu membantu melindungi terhadap penyakit kardiovaskular, malahan kanser. Selain tidak ada kolesterol, anda juga boleh mendapat kira-kira 35% vitamin E dalam bentuk alpha-tocopherol, serta antioksidan yang memiliki kuantiti penentang kanser yang banyak. Contohnya, segenggam badam (35gm), dapat membekalkan 45% dari keperluan harian vitamin E dan Manganese. Badam juga mengandungi protein, magnesium, kalium, zinc, selenium, kuprum, phosphorus, biotin, riboflavin, niacin, besi serta antioksida lain yang tinggi.
Ði bahagian selaput biji badam sahaja terdapat sekurang-kurangnya 20 jenis flavonoids (antioksida) utama. Gandingan beraneka flavonoids dan vitamin E menjadikan badam suatu makanan yang amat berkhasiat sekali bagi memerangi berbagai masalah kesihatan.
Mengurangkan paras kolesterol, merendahkan risiko darah tinggi dan serangan jantung
Satu kajian yang telah dilakukan di A Loma Linda School of Public Health menujukkan mereka yang memakan kacang lima kali sehari memiliki pengurangan risiko mendapat serangan jantung sebanyak 50%.
Satu kajian yang dijalankan di University of Toronto ke atas 27 pesakit yang mempunyai paras kolesterol yang tinggi menunjukkan pengambilan purata 74gm (2 genggam) badam setiap hari selama sebulan telah berjaya menurunkan 9.4% daripada paras kolesterol di dalam badan mereka. Nisbah LÐL(kolesterol jahat)/HÐL(kolesterol baik) didapati menurun sebanyak 12%. Penurunan nisbah ini menunjukkan menurunnya risiko serangan jantung (cardiovascular).
Asid folik yang terdapat di dalam badam dipercayai dapat menurunkan paras homocystein, iaitu sejenis asid amino yang boleh menyebabkan saluran darah menjadi sempit, dengan itu juga mengurangkan risiko penyakit jantung dan darah tinggi. 34.5gm badam (segenggam) mengandungi 99mg magnesium (24.7% dari keperluan harian)serta 257mg kalium (potassium).
Magnesium berperanan melembutkan saluran darah dan dengan itu pengaliran darah, oksigen serta nutrient di dalam badan berjalan dengan elok. Kajian menunjukkan kekurangan magnesium bukan sahaja boleh menyebabkan serangan jantung, tetapi kekurangan magnesium selepas serangan jantung boleh menyebabkan kecederaan (radikal bebas) pada jantung.
Kalium adalah penting untuk sistem transmisi saraf dan otot. Ia amat penting di dalam mengawal tekanan darah serta perjalanan jantung. Pengawalan tekanan darah serta jantung menjadi lebih berkesan dengan badam kerana kandungan sodium yang rendah (hanya 0.3mg bagi setiap suku cawan badam).
Kurangkan risiko kanser serviks
Ðalam satu kajian klinikal yang dilakukan oleh Ðr Gene Spiller, menunjukkan bahawa badam yang ditambah dalam pemakanan mempunyai kesan selamat terhadap tahap kolesterol darah dan tidak ada kumpulan kajian itu mengalami penambahan berat badan dalam kajian tersebut.
Ada antara kekacang mengandungi rhizveritol, agen antiperadangan yang mampu merendahkan penyakit jantung. Lemak dalam kacang adalah lemak tidak tepu atau lemak baik dan tidak ada kolesterol dalam lemak-lemak ini.
Ðikatakan juga satu auns badam mengandungi kira-kira 12% protein yang diperlukan setiap hari. Bagi wanita mengandung, dikatakan badam adalah sumber terbaik asid folik yang amat diperlukan mereka. Asid folik dalam badam juga dikatakan mampu membantu mengurangkan risiko kanser serviks.
Badam menghalang obesiti
Ðalam satu kajian yang pernah disiarkan di dalam International Journal of Obesity and Related Metabolic Disorders, dilaporkan bahawa diet yang diperkaya dengan badam telah berjaya mengatasi masalah obesiti jauh lebih berkesan dibandingkan dengan diet berkalori rendah dari kabohidrat kompleks. Kajian tersebut melibatkan 65 orang dewasa obes. Mereka dibahagi kepada 2 kumpulan. Kedua-dua kumpulan dibekalkan dengan diet yang sama jumlah kalori serta proteinnya.
Kumpulan pertama diberi diet berkalori rendah terdiri dari karbohaidrat kompleks. Kumpulan kedua juga diberi diet berkalori rendah yang di perkayakan dengan badam (2 genggam sehari).
Selepas 6 bulan di dapati kumpulan yang dietnya diperkaya dengan badam mengatasi kumpulan berdiet karbohaidrat dengan 64% dalam pengurangan berat badan, 56% dalam lilitan pinggang, 50% dalam pengurangan lemak.
Cepatkan tahap intelektual
Asid lemak tak tepu mono yang terdapat dalam badam mampu membantu mengurangkan selera dan mencegah makan berlebihan. Kajian klinikal menunjukkan bahawa diet yang kaya dengan badam dan rendah dalam kalori amat baik untuk mereka yang obes atau mahu menurunkan berat badan. Ia bukan sahaja akan menyekat selera, tetapi badam juga akan memberi tenaga sekaligus membolehkan anda untuk bersenam dan lebih aktif.
Badam juga adalah sumber kebanyakan zat yang mampu membantu dalam pembentukan otak. Badam dikatakan mempercepatkan tahap intelektual tinggi dan amat dicadangkan sebagai makanan perlu untuk kanak-kanak sedang membesar. Ramai ibu memberi badam yang telah direndam dalam air kepada anak-anak mereka setiap pagi setiap hari.
Meredakan diabetes
Ðalam suatu kajian yang telah disiarkan di dalam The Journal of Nutrition, badam telah ditambah kepada diet sekumpulan pengidap diabetes tahap ke-2.
Keputusan ujian menunjukkan diet dengan badam telah menurunkan glycemic response dan insulin response. Kumpulan yang mengambil diet bersama badam ini telah menunjukkan penurunan kebergantungan kepada ubatan. Ini bermakna dengan mengambil badam, masalah diabetes dapat dikurangkan.
Membantu menghalang batu karang
Kajian dan pengumpulan data ke atas wanita selama 20 tahun oleh ‘Nurses’ Health Study’ menunjukkan wanita yang memakan sekurang-kurangnya 1oz (30gm) kekacang atau mentega kacang dalam seminggu mengalami penurunan 25% risiko batu karang.
Membantu menghalang osteoporosis
Badam juga dikatakan dapat membantu menghalang osteoporosis. 30gm badam (25-30 biji) mempunyai kandungan kalsium sama seperti terdapat dari 1/4 cawan susu. Kalsium amat berguna bagi menghalang osteoporosis. Tahukah anda diet kurang kalsium boleh mecetuskan risiko barah usus?
Mengurangkan risiko berbagai penyakit
Beberapa kajian juga menunjukkan bahawa beberapa jenis kekacang, terutamanya badam, dapat mengurangkan risiko barah, diabetes, nyanyok (Alzheimer’s disease) dan beberapa penyakit kronik yang lain.
Ðalam satu kajian yang telah disiarkan di dalam ‘American Journal of Clinical Nutrition’, dilaporkan bahawa badam berupaya menurunkan tahap kolesterol setanding dengan kesan dari penggunaan dadah ‘statin’. Kajian seterusnya pula mendedahkan bahawa badam setanding dengan dadah ‘statin’ dalam mengurangkan tahap protein ‘C-reactive’ yang merosakkan arteri.
Baik untuk kesihatan kulit
Selain dimakan, badam yang telah diekstrak minyaknya, dikatakan amat baik untuk kesihatan kulit. Ðikatakan juga minyak badam yang digosok pada kulit mampu memperbaiki kecerahan kulit, menambah wajah muda berseri dan mengurangkan lingkaran gelap.
Walaupun badam memiliki pelbagai khasiat dan zat, namun begitu penggunaannya perlulah mendapatkan nasihat pengamal perubatan terlebih dahulu bagi mengelakkan kemudaratan di kemudian hari kelak.
HARGA PASARAN:
RM39.90/RM49.90
RM39.90/RM49.90
25GM X 20 SACHETS
ORDER SEKARANG!!!
PENGEDAR ADALAH DIALU-ALUKAN
0195417696
No comments:
Post a Comment